Bu yazımda ana temayı belirlerken, içinde bulunduğumuz Ramazan ayından etkilenerek Peygamberimizin de devamlı yanında bulundurduğu ve kullandığı misvaktan bahsetmek istedim.

Yazımda misvakın dinimizdeki yerinden çok alanım gereği sağlık ile olan kısmına, ağız temizliğine olan etkilerinden bahsedeceğim.
Her ne kadar toplumumuzdaki herkesin dişlerini düzenli olarak fırçalamasından (!) dolayı gerek duymadığı ağız bakımı konusuna yine de değinmeyi görev biliyorum.  
Misvak, Arak bitkisi (Salvadora Persica) denilen ağaçtan elde edilen doğal diş fırçası veya çiğneme çubuğudur. Misvak kelimesi ise Arapça olup diş temizleme çubuğu anlamına gelir. Bundan 14 asır önce, Arap yarımadasında günümüzdeki diş fırçalarının o zamandaki karşılığı olarak kullanılan misvak, günümüzde halen bazı İslam ülkelerinde yaşayan insanlar tarafından kullanılmaktadır. Misvak; liflerinin etkisi, salgıladığı faydalı kimyasallar veya bu ikisinin birlikteliğiyle diş, dişetleri ve dil üzerinde temizleyici etkisini gösterir. Tükürük akışını arttırır böylelikle temizleyici etkisi daha da artar. 5-10 dakika süreyle kullanılır. Dişlerin görülen yüzlerine etki ederken, dişler arası bölgeyi temizlemekte yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden dişler arası bölgeyi temizlemek için bir önceki yazımda da belirttiğim gibi diş ipi veya arayüz fırçaları kullanılır. Bu konuya çok fazla girmeden, asıl konumuz olan misvak üzerinden devam etmek istiyorum.
Misvakın içeriğinde diş macununda olduğu gibi flor, silika, tannik asit, vitamin C, klorid ve sodyum bikarbonat bulunur. Her ne kadar flor karşıtı kampanyalar ve çalışmalar yürütülse de florun diş dokuları üzerindeki yararları sayısız araştırma ile gösterilmiştir. Başka bir yazımda bu konuya ayrıca değinmek isterim. Silika aşındırıcı etki göstererek diş üzerindeki lekelenmeleri uzaklaştırır. Tannik asit plak ve dişeti hastalığı oluşumunu azaltır. Vitamin C dokuların tamiri ve iyileşmeye yardımcı olur. Klorid diştaşı oluşumunu azaltır.
Misvak üzerinde yapılan araştırmalarda misvakın içerdiği kimyasallar ile ağız ortamındaki hastalık yapıcı bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların sayısını azalttığı gösterilmiştir. Diş plağı üzerinde de pozitif etkisi görülmüştür. Aynı zamanda antikaryojenik etki dediğimiz çürük önleyici özelliği olduğu da görülmüştür. Dişetlerini ve dişleri çevreleyen dokuları temizler böylece dişeti hastalıklarının görülme sıklığını azaltır. Arabistan ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yapılan araştırmalarda misvak kullanan kişilerin, kullanmayan kişilere göre daha az diş ve dişeti problemi yaşadığını göstermiştir. Bu da misvakın ağız temizliği üzerindeki etkinliğini göstermektedir.
Sonuç olarak misvakın, ağız temizliğinde diğer ağız hijyen araçlarına yardımcı olarak kullanımı tavsiye edilebilir.
Konudan bağımsız olarak, ilk yazımı okuyan ve benden desteklerini esirgemeyen başta ailem olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunar, yazılarımın herkese faydalı olmasını dilerim.