Umut Kervanı Afet Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, yangın ve boğulma vakalarının her yıl yüzlerce can kaybına neden olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, Türkiye'de son 10 yılda yıllık ortalama 2 bin 700 civarında orman yangını meydana geldiği ve bu yangınlarda yaklaşık 25 bin 700 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. Ayrıca Türkiye genelinde her yıl ortalama 600 ila 1.000 kişinin suda boğularak hayatını kaybettiği ifade edilerek, vatandaşların yangın ve boğulma risklerine karşı daha dikkatli ve bilinçli hareket etmelerinin önem taşıdığı vurgulandı.

Ekipler tarafından hazırlanan bilgilendirici videolarda, özellikle sıcak havaların etkisiyle meydana gelen anız, otluk alan ve orman yangınları ile serinlemek amacıyla girilen kontrolsüz sularda yaşanan boğulma vakalarına karşı vatandaşlar uyarıldı.

Hazırlanan videolarda yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı ihmallerden kaynaklandığına dikkat çekilirken, açık alanlarda ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin çevreye atılmaması ve yangın riski oluşturan davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Boğulma vakalarına ilişkin uyarılarda ise derinliği bilinmeyen sularda suya girilmemesi, çocukların su kenarlarında gözetimsiz bırakılmaması ve cankurtaran bulunmayan bölgelerde yüzülmemesi gerektiği ifade edildi.

Umut Kervanı Afet Yönetimi Şanlıurfa İl Başkanı Adem Sarıkuş, afetlere karşı hazırlıklı bir toplum oluşturmanın yalnızca arama kurtarma faaliyetleriyle değil, bilinçlendirme çalışmalarıyla da mümkün olduğunu belirterek vatandaşları daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet etti.
Yetkililer, "Alınacak basit tedbirler birçok can kaybını ve afeti önleyebilir.

Urfa'ydık 42 Yıldır Şanlıurfa'yız
Urfa'ydık 42 Yıldır Şanlıurfa'yız
İçeriği Görüntüle

Tüm vatandaşlarımızı yangın ve boğulma risklerine karşı dikkatli olmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.