Şanlıurfa'da 2003 yılında arıcılar için birlikler kurulmasıyla dayanışma da sağlandı.

2003 yılında Şanlıurfa 3 bin koloni kovanı bulunurken 2023 yılı sonu itibariyle bu rakam 213 bin 666 adette ulaştı.

Tarım Orman Şanlıurfa İl Müdürlüğü verilerine göre Şanlıurfa'da arıcılık işletmelerinin son 3 yılda daha da yaygınlaştığı ortaya çıktı.

2023 yılı güncel 869 İşletmenin olduğunu aktif kovan sayısının da 213.666 adet olduğunu aktardı.

Şanlıurfa'nın 2022 yılındaki Arı Kayıt Sistemindeki verilerilerine göre 560 İşletmeye 156 bin 970 Kovana 4.615.710,00TL ödeme yapılmıştı.

Bu arada Şanlıurfa'da arıcılığı daha da yaygınlaştırmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşbirliği yaptı. Dezavantajlı 15 kadına arıcılık eğitim verilmişti.

Ayrıca Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Arıcılığın Gelişmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi programı kapsamında 2024 yılında 114 arıcıya 2 bin 850 arılı kovan, 570 boş kovan dağıtımı yapılmıştı.

Şanlıurfa Arıcılar Dernek Başkanı Kenan Kaya, TKDK desteğiyle Şanlıurfa’da arıcılığın geliştiğini belirterek 2003’te Şanlıurfa’da 50 kişiyle başladıkları arıcılığın şuan rekor sayıya ulaştığını aktardı.

VATANDAŞIN SAHTE BAL İLE GERÇEK BAL ARASINDA YANILDIĞI NOKTA

Vatandaşları sahte bala karşı da uyaran Şanlıurfa Arıcılar Dernek Başkanı Kenan Kaya sahte bal ile orijinal balı ayırt etmek için şu örneği verdi; “. Gerçek ballar kışın kristalleşir ve şekerleşir. Kışın kristalleşen bir bal gerçek baldır. Bizim vatandaşımız o balı kristalleştiği zaman ‘Bu bal şekerli baldır.’ diyorlar. Halbu ki orijinal bal kristalleşir.”

“ARICILIK TARIMA DA KATKI SAĞLIYOR”

Yörede arıcılığın gelişmesiyle bunun tarıma da faydası olacağını anlatan Şanlıurfa Arıcılar Dernek Başkanı Kenan Kaya, arının tozlaşmayla döllenmeyi gerçekleştirdiğini bunun da tarıma katkısı olduğunu aktardı.

“TARIMDA TOZLAŞMAYI ZENGİNLEŞTİREN ARIDIR”

Şanlıurfa Mali Müşavirler Odası Yarın Yeni Başkanını Seçecek
Şanlıurfa Mali Müşavirler Odası Yarın Yeni Başkanını Seçecek
İçeriği Görüntüle

Arıcılık denildiğin akla sadece balın gelmemesi gerektiğine dikkat çeken Şanlıurfa Arıcılar Dernek Başkanı Kenan Kaya “Arıcılıkla tarımı da zenginleştirebiliriz. Çünkü tozlaşmayı zenginleştiren arıdır. Arı olmazsa badem olmaz. Dünya bunu kabul etmiş. Bademi yüzde 96 dölleştiren arıdır. Şuanda Şanlıurfa’da arıcılık sektörü çok güzel ilerliyor. TKDK desteğiyle Şanlıurfa’da arıcılık baya gelişti. Şanlıurfa’da 2003 de arıcılar için birlikler kuruldu. “ifadelerini kullandı.