Urfadasın haber sitesi editörlerinin edindiği bilgiye göre; Gaziantep'ten bir sanayici Şanlıurfa OSB'de İplik fabrikası kurmak için 2 yıl önce harekete geçti.

Şanlıurfa'nın teşvik bölgesi kapsamında olduğu için OSB'de yatırım arayışına başladığı süreç içerisinde yetkililerle görüşen yatırımcı"Fabrikayı kurduğumuzda işçi bulmak da zorlanmayız değil mi?" sorusuna OSB'nin yetkilileri "Burası Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip bir il.İşçi sorunu yaşanmaz" cevabı verdi.

Gaziantepli iş insanı yatırımını gerçekleştirdikten sonra işçi bulmakta zorlanınca OSB yetkililerinin yanına giderek "Bana işçi sorunu yaşamazsın. Şanlıurfa Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip demiştiniz. Ama çalıştıracak işçi bulamıyorum. Şimdi ne yapacağım" sitemde bulunduğu öğrenildi.

GENÇLERİN URFA'DAN BAŞKA İLERE ÇALIŞMAYA GİTMELERİNİN NEDENLERİ 

Şanlıurfa'daki tüm sektörlerin kalifiye yada kalifiye olmayan işçi bulmakta zornaılmasının nedenlerini ise Urfalılar şöyle anlatılıyor; 

"Şanlıurfa'da işçi bulmak zor çünkü fabrikalar  asgari ücretin yani 17 bin liranın üzerinde maaş vermiyor.  Yeni nesilde de zaten çalışma istikrarı yok.Bir başka neden ise Urfalıların başka illelere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gitmesi.Tersanelere, turizm şehirlerine, yurt dışına çalışmaya gitmesi de işçi bulunmasına etken sebepler.

İŞÇİ BULAMIYORUZ ÇÜNKÜ URFALILAR BAŞKA İLLERE MEVSİMLİK İŞÇİ OLARAK GİDİYORLAR

Amerikan Dev Firmasına Şanlıurfa’dan Rakip Çıktı! Amerikan Dev Firmasına Şanlıurfa’dan Rakip Çıktı!

Mesela mevsimlik işçi olarak giden aile, OSB'deki bir fabrikada çalışmak istese sadece erkekleri çalışacak.  Eşleri, çocukları çalışmayacak. Bu yüzden Urfa'da çalışsa tek kişinin çalışması demek  yani tek maaş demek. O da 17 bin lira demek. Yani asgari ücret. 

Ama başka illere mevsilik işçi olarak gidince her biri en az ayda 30-40 bin lira kazanacak. Aile 4 kişiyle çalışıyorsa kazançları aylık 160 bin TL olacak. Aile 17 bin lirayı mı yoksa 160 bin lirayı tercih eder.  Herkes mevsimlik işçi olarak başka illere gidince Urfa OSB'de işçi bulmak da haliyle zor oluyor.

TURİZM SEKTÖRÜNDE URFA YERİNE ANTALYA, MUĞLA MARMARİSİ TERCİH EDİYORLAR

Bir başka konu turizm sektörü. Urfa'daki turizm sektörü de işçi bulmakta zorlanıyor. Buradaki sorunda benzerlik gösteriyor. Urfalı gençler Turizm şehirlerine gidip çalışıyor. Bulaşıkçı olarak çalışsa bile hem sigortası yatıyor hem de Urfa'daki iş yerinden daha yüksek maaş alıyor. Urfa'da çalışsa 17 bin lira alacak ama Marmaris'e, Muğla'ya, Antalya'ya, Mersin'e gidip çalışınca en az 25 bin-30 bin lira maaş alıyor.  Artı gittikleri yerlerdeki sosyal hayat da tam istedikleri gibi.Neden Urfa'da 17 bin liraya yani asgari ücrete çalışsınki.Patronlar asgari ücretin üzerinde maaş vermedikçe işçi bulmakta zorlanırlar.Yada daha çok Suriyeli çalıştırırlar.

TERSANELERDE ÇALIŞAN ÇOK SAYI DA URFALI İŞÇİ BULUNUYOR

Bu arada kalifiye olan bir çok işçi bir yolunu bulup yurt dışına giderken gençlerin çoğu Türkiye'nin değişik illerindeki tersanelere çalışmayı tercih ediyor. Burada mesele yine aldıkları maaşla alakalı, sosyal hayatla alakalı.Tersanelerde çalışanların maaş artı yemek ve işe gidiş gelişte servis avantajı bulunuyor. 3-5 kişi bir daire tutuyor. Kirayı da ucuza getiriyor. Aldığı maaş Urfa'da alacağı maaştan çok yüksek.Urfa'daki fabrikalarda asgari ücrete çalışmayı neden kabul etsinki. 

PEKİ URFA OSB'DE İŞÇİLERE NEDEN ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ÜCRET VERİLMİYOR

Buna neden olarak da yatırımcılar Urfanın teşvik bölgesinde olmasından ve ucuz işçilik vaadiyle geliyor. Yatırımdan sonra ise farklı bir manzarayla karşılaşıyor. Yatırımcılar işçilere asgari ücretin üzerine maaş vermeye yanaşmıyor çünkü kendi kazancını düşünüyor. Durum böyle olunca da Urfa'daki genç nüfus başka illere çalışmaya gidiyor."

Editör: Urfadasin Haber