Şanlıurfa'daki, sel nedeniyle birçok araç ağır hasar aldı veya kayboldu. Diyarbakır’da ise yaşanan sel felaketinde sonra sular tahliye edildi, sele kapılan plakalar gün yüzüne çıkarak sahiplerini beklemek için sergilendi.

Selde zarar gören araçlarla ilgili Bağcı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Sel, su baskını otomatik teminattır, ödeme yapılır. Gene de kontrol etmekte fayda var. Sigorta şirketleri daha uygun kasko primi vermek için bazı teminatları çıkarabiliyor. Muafiyetli seçenekler var. O yüzden de kişilerin ‘sel, su baskını teminatı var mı, bununla ilgili muafiyet var mı?’ kontrol edilmelidir.

AW852779_02

‘Teminat varsa her türlü hasar ödenir’

Kasko poliçelerinin yüzde 99’unda bu teminatlar var. Teminat varsa sel kaynaklı olarak araçta oluşan her türlü hasarlar ödenir.

Araç selde sürüklendi, kayboldu, araç sahibi bulamıyor olsa bile ödeme yapılır.

Bunun bilgisine henüz erişilmedi. Bölgede yaklaşık 3 milyonun üzerinde aracın kaskosu var. Bu 11 ili kapsıyor. Bunun yüzde 17’sinin yani 530 bin aracın kasko poliçesi olduğunu biliyoruz. Bu deprem bölgesindeki 11 il için geçerli. Deprem nedeniyle zaten araçlarda ciddi oranda hasar ihbar olmuştu.

Sel baskını ihbarları yeni yeni yapılmaya başlandı. Ama selde zarar gören araç sayısının çok daha düşük olduğunu düşünüyoruz.

Bölgede şimdi de dolu riskinden bahsediliyor. Dolu kaskolarda güncel bir olaydır. Yoğun bir hasar bıraktığı için birçok poliçede dolu teminatında da düşük limitler, muafiyetlerin olduğunu duyuyoruz. Poliçeleri bu anlamda kontrol etmekte fayda var.

AW852779_11

Sel, dolu gibi afetleri trafik sigortası karşılar mı?

‘Sel, dolu, deprem gibi afetleri trafik sigortası öder mi?’ sorusuyla çok karşılaşıyoruz. Trafik poliçesi karşı tarafa verdiğiniz zararı ödeyen bir poliçedir. Kendi aracınıza gelen hasarları ödeyen poliçe kasko poliçesi olduğundan trafik tek başına yeterli değildir

Son olaylar trafik poliçesinin yanında kasko poliçesinin de önemli olduğunu gösterdi.

Selden zarar gören araç pert olarak sayılır mı?

Sel sonrası hasar durumunda sigorta şirketlerine ihbar yapılıyor. Servise araç çekiliyor. Eksper önce inceliyor. Araç kısmen hasarlıysa tamir bedeli ödeniyor. Tam hasarlı ise ya da ağır hasarlıysa sigorta şirketi pert kararı verebilir. Pert kararında aracın piyasa rayiç değeri üzerinden bir ödeme yapılır.

Yapılır, 1 ay bekleme süresi oluyor. Bunun devamında da araç sahipleri ödeme alacaklardır.”

Editör: Yunus Emre Aktaşoğlu