Kaderine terk edilen 17 bin metrekarelik alanıyla Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük tarihi yapısı olma özelliğine sahip olan Millet Hanı’nda bugün Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan incelemelerde bulundu.

FY5lmuJX0AAvyuh

VALİ SALİH AYHAN MİLLET HANI İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Bugüne kadar 11 valinin hayallerini süsleyen ancak bir arpa boyu yol alınamayan Millet Hanı’nda incelemelerde bulunan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan “Tüm paydaşlarımızla istişare ederek tarihi eserlerimizi halkımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

Osmanlı dönemine ait önemli merkezlerden biri olan Millet Hanı'nda incelemelerde bulunarak, alandaki çalışmalar hakkında bilgiler alan Vali Salih Ayhan, Millet Hanı için düğmeğe bastı.

FY5lnb6WIAcXZ8p

İlk projelendirmesinde müze olarak düşünülen ancak soranları yap işet devret modeliyle 5 yıldızlı otel, butik otel, restoran, kafe, sergi salonları gibi projelere bürünen Millet Hanı, Şanlıurfa’nın eski Valisi İzzetin Küçük ile restorasyonuna başlanmıştı. Ancak restoresi yarıda kalmıştı.

MİLLET HANI’NIN GEÇMİŞİ…

Bu arada Karakoyun Deresinin kuzey kenarında yer alan, Samsat Köprüsü ile Hacı Kamil Köprüsü arasında bulunan Millet Hanı, Türkiye’nin en büyük hanlarından olup Osmanlı Dönemi’nde Şanlıurfa’da inşa edilen ilk anıtsal yapı özelliğini taşıyor. 

YETİM HANE OLARAK DA KULLANILMIŞTI

Geçmişte Ermeni yetimhanesi ve toplama merkezi olarak da kullanılan Millet Hanı 1950 yıllarından Süvari kışlası olarak kullanıldı. 
Avlusunun kuzey doğu köşesinin ikinci katında Asker ekmeği yapan bir fırın, nizamiye karşısında askerlerin kullandığı hamam bulunuyor. 

Tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılan Millet Hanı Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1890’lı yıllarda Urfa’da çekilen fotoğrafta Millet Hanı “Askeri Şahanesi” olarak geçiyor. 

Yine başka bir eski fotoğrafta “Alman Yetimhanesi” olarak hizmet veren Millet Hanı, bir süre belediye ambarı olarak kullanılmış.
 

Editör: Urfadasin Haber