Türkiye'de, sadece Şanlıurfa'da yaşayan Çöl koşarı kuşları (Cursorius cursor) Şanlıurfalı doğa fotoğrafçısı Yusuf Özbey tarafından her yıl takip edilip fotoğraflanıyor. 

Urfa’ya her yıl ilkbahar döneminde üremek amacıyla gelen Çöl koşarı kuşları, kışları Orta Afrika'da geçirdikten sonra ilkbahar sonunda Urfa’ya doğru göçe başlıyorlar. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Yusuf Özbey ise Çöl koşarlarını her yıl görüntülüyor.

Avrupa kayıtlarındaki en uzak noktası Urfa olarak bilinen Çöl Koşarını’nın, Aksaray Tuz Gölü’nde  görüntülenmesi ise kuş gözlemcileri tarafından  “Çöl Koşarı adlı kuşun Tuz Gölü'nde görüntülenmesini Türkiye'deki tüm ornitolog (kuş bilimci) doğa gözlemcileri ve fotoğrafçıları şaşkınlıkla izledi. Çöl ikliminde yaşayan bu kuşların burada bulunması ve üremesinin, bize verdiği mesaj; artık yavaş yavaş bu bölgelerin de çölleştiğini göstermektedir.” Yorumlandı.

"ÇÖL KOŞARI BİZE DİYOR Kİ 'ARTIK SİZ BİR ÇÖLDE YAŞIYORSUNUZ"

Tuz Gölü ve çevresindeki bu alanda önceden var olan turnalar, akkuyruklu kız kuşları ve diğer türlerin şu anda kaybolduğunu aktaran kuş gözlemcileri, Çöl Koşarının Tuz Gölü’nde görülmesini “ Çöl Koşarları bize diyor ki; Ben çöl kuşuyum. Çöllerde yaşıyorum, ama artık ben buralarda yuva yapabileceğim. Benim için bu habitat, bu ortam oluşmuş. Artık buraları kendime mesken ediniyorum. Artık siz bir çölde yaşıyorsunuz”
 

Editör: Urfadasin Haber