Yediğiniz miktarın bir sınırı olmasına özen göstermek kaydı ile sütlü tatlıları ya da mevsim meyvelerini tüketebilirsiniz

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, yazı daha sağlıklı ve fit geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı…

 Vücudun günlük olarak en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri de sudur. Su çok önemli bir yaşam kaynağıdır. Özellikle yaz aylarında sarf ettiğimiz eforun karşılığında bol bol su içmeliyiz. Çünkü sıvı vücuttan idrar ve solunumla atılır.

yulasrhk

Bunun karşılığında sadece yaz aylarında değil; her gün en az 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyelim. Bunun beraberinde bitki çayları da içilebilir.

 Öğünlerimizi düzene sokmamız önem taşımaktadır. Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere, öğün periyodumuzu atlamamamız gerekir. Çünkü öğünler atlandığında daha fazla acıkır ve bu da düzensiz bir şekilde besin depolamamıza neden olmaktadır.

Tükettiğimiz besinler kilo almamızda oldukça etkin bir rol oynayacaktır.

ÇOK HIZLI YEMEYİN

 Yemeği yavaş yemek, doygunluk hissinizi artırırken, hızlı yemek sizi daha çok acıktıracaktır. Besinleri tüketirken hemen doygunluk hissi yaşanmaz. Ara vererek yemek, size doyduğunuzu hissettirecektir. Besinleri küçük lokmalar ile yemek, midede sindirimi de kolaylaştıracaktır. AŞIRIYA KAÇMAYIN
 Yazın elbette tatlı yiyeceğiz. Fakat tercih edeceğimiz tatlılar, kızartılıp yapılan birçok işlemden geçen tatlılar değil de meyve veya süt ağırlıklı tatlılar olmalıdır. Yine tatlı tüketmenin de bir sınırı olmalıdır. Porsiyon olarak aşırıya kaçmamak kaydı ile tatlıları veya mevsim meyvelerini tüketebilirsiniz.

YÜRÜMEKTEN VAZGEÇMEYİN

0x0-yazin-tatli-yerine-meyveyi-tercih-edin-1654528074572

 Birçok insanın şikayette bulunduğu konulardan biri de vakitsizlik. Spor yapmak için salona gidemeseniz bile bu durumu, yakın mesafeye araba ile gitmek yerine yürüyüş yaparak dengelemeye çalışabilirsiniz. Yürüyüş yapmak sizi bir nebze de olsa dinç tutacaktır.

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME İLE İLGİLİ ALTIN ÖNERİLER

1  Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okul devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur.
Aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli ve kendi beslenme alışkanlıklarıyla da örnek olmalıdırlar.

Son zamanlarda çocuk ve adolesanlar başta olmak üzere her yaş grubunda abur cubur besinlerin tüketiminin arttığı ortaya çıkmıştır. Çocukların enerji alımlarının bir kısmını oluşturan bu tür besinler, daha çok öğle vaktinde tüketilmektedir. Gazlı, meşrubat gibi içecekler, patates kızartması, cips, şekerleme ve dondurma çocuklar tarafından en çok tüketilen abur cubur besinlerdir. Okulda beslenme hizmeti verilmiyorsa çocuğa beslenme çantası hazırlanmalıdır.

Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için dört besin grubundaki besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için imkanlar dahilinde günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerine özen gösterilmelidir.
Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları ve gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.

4  Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterlidir. Özellikle kaliteli protein, zengin vitamin ve mineral içeriğinden dolayı haşlanmış yumurtanın sık tüketilmesi önerilmektedir.

5  Vücudun düzenli çalışması, besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivite artırılmalıdır. Bu nedenle, uzun süreli televizyon seyretmek, bilgisayar kullanmaktan kaçınılmalı, okul yönetimi veya ebeveynleri tarafından herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir.