Dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen şelengonun sadece ismiyle değil formuyla da şaşırtan bir meyve. Görünüşü minik bir karpuza benziyor, kestiğinizde içiyle kavunu andırıyor, tattığınızda ise salatalığa benziyor.

Türkiye’de sadece Şanlıurfa-Viranşehir'de yetiştirilen şelengo için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili yapılmış durumda.

ŞELENGO NEDİR?

şelengo2

Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan şelengo, Türkiye’de sadece Viranşehir'de yetişen çok özel bir yiyecek. Üretiminde gübre kullanılmadığı için çok da doğal. Yaz mevsiminde yetişen şelengonun toplandıktan 2-3 gün sonra hemen tüketilmesi gerekiyor. Bölgede karpuz ve kavundan daha çok tüketilen bir meyve olan şelengo armut büyüklüğünde.Tadı ise salatalık ile mango arasında. Salatası, turşusu, dolması ve cacığı da yapılan şelengonun bilinirliği her geçen gün artıyor. "Viranşehir'in mangosu" denen bu ilginç yiyecek diğer yandan ekonomik de. Öyle ki sezonda kilosu en fazla 5 -10 liraya satılıyor.

ŞELENGO NASIL TÜKETİLİR/YENİR?

şelengo4
Tat olarak salatalığa benzeyen şelengo kabuklarıyla direkt yenebildiği gibi yemek tariflerinde de kullanılabiliyor. Örneğin şelengo ile cacık yapabilir, turşusunu kurabilir, salatalarda kullanabilirsiniz. Hatta dolmasını bile yapabilirsiniz.

Bölgede yok satan şelengonun acı olanlarının isilik tedavisinde bir şifa kaynağı olarak kullanıldığını da belirtelim.

ŞELENGONUN BİLİNEN ÖNEMLİ FAYDALARI

Sadece lezzetli olmakla kalmayan şelengo önemli faydalarıyla da dikkat çekiyor. Zira şelengo kan şekerini düşürüyor ve kandaki toksinleri düşürüyor. Aynı zamanda acı şelengolar bir krem gibi sürülerek isilik hastalığının tedavisinde kullanılarak bu hastalığa çare oluyor.
 

Editör: Urfadasin Haber