GAP Proje ile birlikte Suruç’un tarımda şahlanması beklenirken, on binlerce dönüm tarla suya gömüldü. Bölgede yaşayan üreticiler, verilen drenaj kanalları sözünün tutulmasını istiyor.Drenaj kanallarının torpilli yerlerden yapılmaya başlandığı ise iddialar arasında yer alıyor.

ALTYAPI GELMEDEN PROJE UYGULANDI, MAĞDUR ÜRETİCİ OLDU

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 8 yıl önce GAP projesi kapsamında tarım alanlarına verilmeye başlanan su, üreticilerin kâbusu oldu. Proje kapsamında ilçeye verilen su için proje başında yapılması gereken tahliye kanalları ve drenaj sisteminin yapılmamasıyla on binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalırken, bazı köylerin de altyapısı oluşturulmadan önce devreye alınan projeden dolayı sular altında kalması tepkilere neden oldu.

NE ÜRETİM YAPILABİLİYOR NE DE TARLA KALIYOR

Suruç’ta yaşanan ve plansızlık sebebiyle on binlerce dönümlük tarlanın kullanılamaz hale gelmesine neden olan proje ile üreticilerin tonlarca ürünü çöp oldu. Üreticiler, üretim yapamamalarının yanı sıra ellerinde olan tarlalarından da oluyor.

ÜRETİCİLERDEN “DRENAJ SİSTEMİ BİR AN ÖNCE KURULSUN” ÇAĞRISI

Bölgede toprağın altı bazalt taşlardan oluşurken bu taşın su geçirgenliği olmaması nedeniyle proje kapsamında bölgeye verilen su hem üreticilere fayda sağlamak yerine kâbusu oldu. Bölge halkı, projenin uygulanmaya başladığı 8 senelik süreçte tahliye kanalları ve drenaj sisteminin kurulması için adımların atılmamasından şikâyet ederken, yaşanan mağduriyetlerinde giderilmesi için çağrıda bulunuyor.
 

Editör: Urfadasin Haber