1. Dünya Savaşı ile Şanlıurfa’dan geçici bir ayrılık yaşayan Safran,  Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin 2000 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalarla, bu topraklara yeniden kavuştu.

1913 yılına kadar Şanlıurfa’da yetiştiriciliği yapılan ve tarımı unutulmaya yüz tutan Safran bitkisi, Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yuvasına geri döndü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi projeyle, üreticiler istediği özelliklere sahip safran tohumluğa erişim sağlayabilecekler.  Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Erden, safranın Şanlıurfa için kültürel değeri olduğunu bildirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Kaan Erden yaptığı açıklamada ; “Artık yeni hedefimiz, ülke tarımına yeni ve verimli safran çeşitleri kazandırmak. Kuru, kıraç, verim gücü düşük arazilerde de rahatlıkla yetiştirilebilen safran, Şanlıurfa koşullarında sulama yapılmadan da üretilebilmektedir.

MEVSİLİK TARIM İŞÇİLERİN BAŞKA İLLERE GİTMESİNE DE GEREK KALMAZ

İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kurak dönemlerde buğday, arpa ve mercimeğin dahi ürün vermediği yıllarda, safran bitkisi hayatta kalmakta ve ürün vermeye devam etmektedir. Birim alandan getirisi yüksek olduğu için, ülkemizde birkaç dekar alanda tarım yapmaya çalışan küçük ölçekli tarım işletmelerinin hayatta kalması ve köyden kente göçün önlenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

REKTÖR SABRİ ÇELİK: ÇİFTÇİLERİ BEKLİYORUZ

Harran Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik,  Osmanbey Yerleşkesinde devam eden projeyi yerinde incelemelerde bulunarak Harran Üniversitesi’nin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da önder olduğunu söyledi. Sabri Çelik “safran üretimine başladık. Safran tıpta ilaç olarak kullanılıyor ve kıraç topraklarda yetişebiliyor. Çiftçileri bekliyoruz.”
 

Editör: Urfadasin Haber